naslovna | proizvodi | kontakt

Navigacija

 

 

Sortiment

 

„Nero“ Raste uspravnije od ostalih sorti, a kao grm doseže visinu od 2 m i širinu od 2,5 m. Grane su guste i lijepo razgranate, a rast mladica iz korijena i izboja vrlo je jak. Cvjetovi nisu samo bijele boje, nego djelomice i ružičasti, a grozdovi se sastoje od 10 do 20 pojedinačnih cvatova. Plodovi imaju promjer od 12 mm, relativno su veliki, okrugli su i imaju ljubičastu do modrocrnu boju, čvrste voštane ovojnice, a teški su 1,0 – 1,5 g. Okus im je opor i slatkast. Svježi, tamnocrveni sok miriše po gorkom bademu, a meso ploda je čvrsto. „Viking“ Viking je novija sorta Finske selekcije, gotovo jedakih prinosa kao i „Nero“. Pojedinačni plodovi teški su oko 1,5 g i nalaze se dijelom na vrhovima grančica, zbog čega dolazi do povijanja izboja što olakšava branje.

Moravska slatkoplodna češka sorta.Žbun je uspravan,ali manje bujan.Veoma je produktivna sorta, u punoj rodnosti daje i do 12kg plodova po biljci.
Altajska krupnoplodna selekcionisana 30 -ih godina u Rusiji,na Altaju, gdje je aronija široko rasprostranjena.Žbun je uspravan i veoma otporan na hladnoću. Produktivnost je prosječna, a plod krupan i bogat antocijanima.
F1/7 i F1/28 novije selekcije, dobijene na panonskom univerzitetu Mosonmagyarovar u Mađarskoj.U njihovim uslovima pokazale su da mnogo obećavaju, produktivnost je slična kao kod sorti Nero i viking, ali su biljke manje bujne.

U druge manje sortespadaju: engleski Elliot, njemačka Rubina i danski Aron.Najzad treba pomenuti Brillant, sortu engleskog porijekla, koja se koristi kao ukrasna biljka za živu ogradu, a karakteriše je blistava boja listova koja se mijenja tokom godine. i na kraju treba pomenuti sortu Aronija melanocarpa Rubinija koja je prva stigla u srbiju iz bivšeg SSSR-a.

 

 

 Posjetite nas na Facebook-u

 

 

 

 

 

Recepti:

 

 

Najčitaniji tekstovi:

Hemijski sastav! Galerija:

 

Kontakt:

 

 

Fadila Jahića Španca 24
Tuzla,Bosna i Hercegovina
+387 61 733 962
+387 35 316 451
info@aronija-bh.com
copyright2012-Aronija-bh | info@aronija-bh.com | by edesign